TEMAN2 3HERO

Jumaat, 13 Februari 2009

BUNGAKU






BUNGA TULIP
Semua bunga pasti punya kelebihan dan keistimewaan tersendiri.
Aku ni sebenarnya peminat bunga walaupun inda pandai tanam bunga..hehehee memalukan kaum sejenis ja aku ni.
Tapi kan aku SANGAT2 suka bunga Tulip.
Terasa damai hatiku bila melihat bunga ini.
Apa lagi bila melihat lautan bunga tulip..waduh..waduh..
Macam mau redah ja o..





MAKAN MAGGI

HERO KE-2 & KE-3
Tadi petang saya bawa 3 hero pulang kampung.Memang asal hari Jumaat, saya bawa anak2 pulang kampung melawat ibu.Ngam2 juga ibu ana meng'call' tadi tengahari supaya bawa anak2 pulang sebab rindu sudah setelah seminggu inda jumpa.Lagipun saya mau mengurus itu tugasan yang diamanahkan oleh Sanguru..
Lain main..nga2 kami sampai rumah di kampung, c Brother Jewit ku baru mau mula makan maggi dia..Naaahh,siongo po ka, hero ke-2 (Uluk) pigi rebut.Sudah tu hero ke-3 (baby) pun mau juga.Last2 ibu masak maggi untuk Uluk sementara Baby makan maggi c Brother. Siap makan maggi dengan nasi lagi ni budak dua ekor ni.
Hero nombor 1 (Avner) pula merayap pigi sana Perpustakaan Desa. Ingatkan membaca, tau2 main game..mindama betul toboh..hehee
Gambar di atas, yang buka baju tu c Uluk.Kepanasan + kepedasan makan maggi kari yang mama masak sampai mongolus baju sudah dia. Itu piring yang tempat nasi licin habis..Insan2 kasapu.Dia minta tambah lagi nasi nga inda saya bagi.Besar sudah itu perut dia saya nampak.Bayangkan ba,sebelum kami bertolak dari rumah pun sempat lagi minta makan.Belum sampai 1 jam, makan lagi di rumah ibu..Belum sampai 1 jam lagi, minta makan mee sup sana gerai sepupu ku harga 50sen..Lepas tu makan kuih pisang lagi.
Ai..ai..ai..bikin takut dia punya selera makan o.
Bayangkan ahh,itu baju sama seluar sekolah dia ni pun sempit sudah.Cepat betul proses pembesaran dia.Yang abang dia ni sama ni adik, agagagas.Garagas kungkung. Kuat juga makan nga inda pandai berisi macam hero ke-2.hehehe
Saya pun sempat juga makan di rumah kampung.Lama sudah saya tidak rasa masakan ibu bo.Sekali tecuba, nanari mindarom.Walaupun masakan ibu tidaklah secanggih masakan moden malah serba simple tapi sodap tetap numbur 1.Itulah penangan air tangan seorang ibu.Tiada katanding mari kie..

HAPPY VALENTINE DAY

SEKUNTUM MAWAR MERAH..
SEBUAH PUISI..
UNTUK TEMAN PUJAAN
OOHHHHHH...
DI BULAN FEBUARI

HAPPY VALENTINE
UNTUK SEMUA TEMAN2 BLOGGERS




Rabu, 11 Februari 2009

APA ITU WHAT?

hehehe..tiba2 ja saya ingat ini kisah masa membaca entry Dr.Ison sana blog dia Kimargang wagu(TONDOS)..Banyak memperkatakan tentang kepekaan pendengaran dan pemahaman mendalam.

Ini cerita ni sudah lama ni.Inda tau itu tahun bila itu,tapi yang pastinya masa saya masih sekolah lagi.. Kisah ini bermula masa mitatabang(inda tau apa mitatabang kalau Melayu wo) menanam padi sana sawah c Masuni.Jadi saya ni dengan bebarapa kawan2 perempuan berborak2 sambil menanam padi.
Ada ni kawan saya nama dia c Watinah Bt Jaipol..nokotokin sana Tingkalanon juga dia ni. Saya lupa sudah nama mentua dia ni.Ipar c Baingkon bo ni Illie..hehehee. Suami dia ni sama nama c Illie..keeehaaaa.

Sambung cerita, c Watina ni memang nama timangan dia c Wat.Jadi, kami semua pun panggil dia c Wat. Tiba masa rehat, kami duduk2 di sibor.Mau kasi latan itu pinggang bo.Amu atanan pengkakat monguyut dot susungkad.C Wat ini ada bawa liposu(Buah yg asam).Inda saya tau apa nama liposu kalau Melayu.Itu liposu dia ni yang kicil2 lagi warna merah.Muatlah dipoket c Wat.
Dia bagi saya dan terus ngap..punya asam..kongil(ngilu) gigi bo. Kami sembunyi2 makan konon tu inda mau kasi ompit yg lain.Takut kehabisan bo konon..Ngam2 mata c Bidah ternampak kami, dia tanyalah.."Apa itu Wat?" dia tanya c Watinah. "Apa", bilang c Watinah menjawab.
"Apa itu Wat" bilang nogi sumagayan mo tanya.."Apa" jawab c Wat. Punya askit perut saya ketawa..Maksud c Bidah, "apa itu Wat",dia tanya sama c Watinah apa yang dia kasi tapuk2. C Watinah punya utak ni pun satu juga, balik2 jawab "apa", tu mau berpura2 konon tidak tahu apa maksud pertanyaan c Bidah.
Kalau fikir betul2 kan "apa itu what?, macam menanya pula apa maksud itu what kan.
Jadi kalau dalam Melayu, What bermaksud 'apa'. Memang betullah apa c Watinah jawab tu, tapi maksud pertanyaan bukan mau bertanya apa itu what? sebaliknya menanya 'apa yang c wat kasi tapuk2 itu'..hehehee..bikin keliru juga ini kalau inda pa'am wo.

Sesungguhnya pendengaran dan pemahaman berkait rapat dalam penafsiran..
Jangan salah tafsir kie...

Isnin, 9 Februari 2009

PETUA UNTUK DAPAT ANAK PEREMPUAN.

Adeesss...mantang2lah saya ni tiada anak perempuan kan, banyak betul orang bagi saya petua supaya dapat anak perempuan..lucu betul o kalau fikir2.Nasib baik saya ni bukan orang yang obses mau anak perempuan o.Kalau tidak, memang kena lajak saja petua2 di bawah tu.
Antara petua yang diberi pada saya;

1. Mangapil bilang.Kasi torot(ikat dipinggang) itu bunga kacang panjang(Wusak torudui) yang
baru mau mula berbuah.Kalau renung balik bentuk bunga itu kacang panjang kan..'macam'.
2. Sumako dot siud tiya mama'al - Naik atas siud( Yg bikin tangkap ikan)saya pun inda tau apa
nama siud dalam Melayu. Ai..ai..alamas oku diti petua diti kieoboh.hahaaa
3. Curi sependet(Seluar dalam) perempuan yang semua anak dia anak perempuan.(matai2)
4. Kalau beranak anak lelaki bilang, kasi insamung (saya tidak tau apa nama monginsamung,
kalau dalam Melayu) pakai ayam betina.Ini adat Dusun Kimaragang ni.Perlu dibuat untuk
bayi yang sedang membesar.

Ini saja yang saya masih ingat petua2 yang diturunkan sama saya tapi satu pun tiada saya cuba. Jangan melawan takdir bilang mama saya yang juga merupakan seorang bekas bidan kampung. Kalau sudah TUHAN kurniakan anak lelaki, jangan pandai2 cuba petua mau dapat anak perempuan dia bilang.Nanti PAGAUON(pundan) bilang mama.Saya pun inda juga berminat mau cuba petua2 ni.Banyak soneh.
Terkejut betul mama masa saya cerita yang c Odu Golumis sudah meninggal.Dia biasa betul sama ni mendiang gima.Heheee

KENAPA AKU TIDAK MAHU BERANAK LAGI?


Mungkin ada yang hairan dengan tajuk posting aku pada kali ini..KENAPA AKU TIDAK MAHU BERANAK LAGI?

Susah ba mau cakap pasal ni sebenarnya..Sudah kerap aku didatangi pertanyaan "Ba..besar2 sudah anak ko ni, bila lagi mau menambah? Mana tau dapat anak perempuan?" diorang bilang tapi aku selamba saja jawab "Cukuplah ni 3 orang".

Bukan senang beranak,kasi keluar 1 manusia..bukan lagi langit ke-7.Macam langit ke-10 pun boleh dilihat masa melahirkan anak.. hehehee...oruol babanar obo.Bikin fobia ba.. fobia lah kali,tau2 anak sampai juga 3 orang hahaaa...

Balik kepada tajuk entri, saya buan tidak mahu beranak lagi tapi saya BETUL2 JERA ba.

Bayangkan saja aah..tiga2 hero saya ni beratnya 3kg keatas..Hero ke-3 yang sandi betul saya beranak.Melahirkan normal dengan berat 4kg,matai2..Sampai saya mengalami kekoyakan rahim dan komplikasi pendarahan yang banyak..Saya langsung tidak boleh berjalan sebab pandangan saya gelap.Mau pengsan saya kalau berjalan.Terus saya demam panas ba sejurus selepas melahirkan anak ke-3 ni.

Hampir 1 bulan saya mengalami kesakitan dibahagian perut.Sakit macam yang mau beranak lagi tapi bezanya tiada anak dalam perut..Koruol kie.Aku nono maganak.Osukup neti.Poduli no aso tanak tongondu.Berabis beranak pun kalau bukan rezeki dapat anak perempuan, indada juga tu.

Justeru itu, selepas hero ke-3 mencapai umur sebulan doktor terus menasihatkan saya supaya merancang keluarga.Kami pun merancanglah sehingga kini.
Sudah cukup selesa dengan kelahiran 3 hero yang cukup sifat anugerah TUHAN yang ESA.
Syukur untuk harta tiada galang ganti ini.


BICARA 1

Hari ini seperti biasa aku bangun awal pagi untuk menyediakan sarapan My3 Hero..
Dari semalam hero ke-3(Baby) pesan.."Ibu..esok pagi, kami nak sarapan nugget dan milo kosong kauu.."
Mereka aku biasakan minum milo kosong(tanpa gula)..sedap rasanya milo kosong pekat..
Milo + susu tepung pun sedap juga.Saya selalu bancuh untuk minum sendiri..Walaupun agak membazir milo tetapi lebih baik dari tambahkan gula.

Aku goreng nugget dan bancuh milo kosong kauu untuk juadah sarapan My3 Hero..
Nugget tu kira2 dalam 20 ketul, yang tinggal hanya 2 ketul.Milo jangan cakaplah..sapu habis.

Sementara mereka bersarapan, aku mengambil ruang untuk bersiap2 kerana mahu menghantar mereka ni ke sekolah..Jelas kedengaran perbualan hero ke-3 dengan ayahnya..
"Pa..berapa bapa bagi duit belanja hari ini?.."
"Macam biasa..RM1.50.."
"Ooo...bah.."
"Napa baby?"
"Tiada..."
Dalam hatiku berkata, "macam ada bunyi mau minta tambah ja tu?" hehee..

Sebelum kami turun bersama2, seperti biasa My3 hero akan salam dan mendium tangan ayah mereka..
Di dalam kereta, sementara menunggu enjin panas, babylah yang kontrol mp3 manulator mebcari-cari lagu ST12 Puspa.Jumpa saja..naaah..serentak ba menyanyi.Volume pun sampai 33 ba...atuuuk2..matai.Nasib baik speaker kereta kancil ku bukan speaker besar.Kalau tidak..alamat inda korongoulah kami..hehee
Setiap hari inilah rutin ku kecuali hujung minggu..Kadang2 terasa bosan juga tapi apa boleh buat..inilah tanggungjawab namanya.